MENTORAT





Ce este un program de mentorat?


Programele de mentorat presupun o transmitere de cunoștințe, opinii și idei între o persoană cu experiență și pregătire adecvate (mentorul) și o persoană care este la început de drum în domeniul de expertiză al mentorului. Mentoratul poate acoperi atât dezvoltarea profesională, cât și dezvoltarea personală și presupune construirea unei relații de încredere și sprijin între mentor și cel mentorat.

Un program adecvat de mentorat va facilita schimbul de idei, opinii și informații între mentor și persoana mentorată și va asigura un proces comun de învățare.




De ce sunt importante programele de mentorat?

Începuturile de drum sunt adesea anevoioase, pline de provocări și de necunoscute. În ciuda accesului la vaste rețele de informații, provocările noi pot fi dificile în lipsa unor repere care să ne ajute să filtrăm informația la care avem acces. Programele de mentorat contribuie la procesul de învățare prin împărtășirea experiențelor unor persoane care au trecut deja prin etapele de început în care persoana mentorată se află și care pot facilita o învățare mai simplă, mai eficientă și mai rapidă. Pe termen lung, programele de mentorat contribuie la formarea unor rețele sociale de suport și de învățare, în sprijinul dezvoltării personale și profesionale.




Câteva lucruri pe care e bine să le cunoști

Dacă nu ai mai participat la programe de mentorat, mai jos găsești câteva lucruri pe care este bine să le cunoști:


discută deschis cu mentorul despre pasiunile, ideile, îngrijorările și planurile tale – rolul programelor de mentorat nu este acela de a da răspunsuri definitive la întrebări, ci de a-l ajuta pe cel mentorat să descopere singur cum să facă față provocărilor pe care le întâmpină.
Mentorul este o resursă în parcursul tău personal și profesional. Pentru ca rezultatele programului de mentorat să fie satisfăcătoare, comunicare deschisă cu mentorul este esențială. • nu ezita să folosești din plin timpul pe care mentorul îl alocă pentru tine – de cele mai multe ori, mentorii sunt persoane implicate în mai multe proiecte simultan, motiv pentru care timpul lor este limitat.
Asigură-te că folosești cât mai bine timpul pe care mentorul îl alocă discuțiilor cu tine. Pregătește o listă de întrebări pe care dorești să le adresezi mentorului, cere-i explicații suplimentare dacă sunt lucruri pe care nu le înțelegi, prioritizează temele de discuție pe care vrei să le abordezi cu mentorul și încearcă să înveți singur mai multe lucruri, pornind de la informațiile pe care le primești de la mentor.
nu te teme să pui întrebări și să îți prezinți ideile – mentorul este acolo pentru tine, iar dialogul cu el trebuie să se concentreze pe lucrurile importante pentru tine.
Nu te teme să pui multe întrebări, să ceri explicații suplimentare, să rogi mentorul să îți dea exemple concrete sau să îi soliciți surse suplimentare de informare. Chiar dacă experiența ta nu este la fel de vastă ca cea a mentorului, prezintă-ți ideile și exprimă-ți opiniile pentru a-l ajuta pe mentor să înțeleagă mai bine punctul tău de vedere.
încearcă să creezi o relație de prietenie cu mentorul tău – cel mai important aspect al unui program de mentorat este încrederea dintre persoana mentorată și mentor.
De multe ori poate fi inconfortabil să discuți deschis despre pasiunile și provocările tale cu persoane pe care nu le cunoști atât de bine. Încearcă să construiești o relație de prietenie cu mentorul tău pentru ca discuțiile să fie relaxate și oneste.
încearcă să finalizezi întotdeauna sarcinile pe care ți le dă mentorul – unii mentori preferă abordări mai aplicate, în care procesul de învățare este facilitat prin rezolvarea unor sarcini trasate persoanei mentorate.
Discută cu mentorul tău despre timpul pe care ai putea să îl aloci acestor sarcini, stabiliți împreună un program de lucru optim pentru tine și finalizează întotdeauna sarcinile primite, conform înțelegerii cu mentorul. Nu te teme dacă anumite lucruri par prea dificile. Pune întrebări și solicită sprijinul mentorului. Dacă apar provocări, încearcă să le depășești împreună cu mentorul tău.




Cum poți participa la un program de mentorat?


Chiar dacă nu participăm la un program formal de mentorat, fiecare dintre noi avem câte un mentor. Fie că vorbim de prieteni, părinți, bunici, profesori, există persoane pe care le luăm drept modele și cu care ne consultăm înainte să luăm decizii.

Programele formale de mentorat sunt organizate, de cele mai multe ori, de instituții sau organizații (școli, licee, ONGuri, companii). Caută informații despre astfel de programe și contactează-i pe organizatori pentru a afla mai multe detalii, dacă dorești să participi la ele.




Programul de mentorat pentru liceeni al Asociației District Hub


Asociația District Hub (https://districthub.ro) pregătește, la solicitarea elevilor care fac parte din rețeaua District Hub, un program de mentorat pentru liceeni. Programul propus de District Hub este disponibil tuturor liceenilor și propune trei piloni de învățare:
I. Resurse educaționale digitale – District Hub construiește o bibliotecă de resurse educaționale deschise, disponibilă online, pentru liceenii din România. Aceste resurse își propun să acopere teme diverse, precum admiterea la facultate, gestionarea timpului, gestionarea finanțelor, formarea profesională, învățarea activă, învățarea pe tot parcursul vieții, etc.
II. Întâlniri tematice cu profesioniști – Începând cu toamna anului 2021, District Hub lansează o serie de evenimente tematice dedicate liceenilor, în cadrul cărora aceștia să intre în dialog cu profesioniști din industrii și domenii de activitate diferite, să le adreseze întrebări și să primească de la aceștia sfaturi de carieră și informații despre formarea profesională, viitorul pieței muncii și activitatea curentă din industria și domeniile lor de activitate.
III. Sesiuni individuale de mentorat – În ultima etapă de implementare a programului de mentorat pentru liceeni, District Hub își propune să faciliteze întâlniri individuale cu mentori din domeniile de interes pentru liceeni. Persoanele care vor avea rolul mentorilor sunt profesioniști din sectorul public, sectorul privat și societatea civilă din rețeaua District Hub, colaboratori și parteneri ai asociației, dar și profesioniști dornici să împărtășească experiența lor cu liceenii.



ÎNSCRIE-TE AICI










UN PROGRAM





PARTENER





FINANȚAT PRIN





SUSȚINUT DE





CONTACT

Program Manager
Erika Andrási
erika@fundatiacomunitarabrasov.ro
Telefon: 0740 050 510